Kematian H1N1 tinggi?
Umum menyangka kadar mortaliti disebabkan oleh H1N1 amat tinggi jika dibandingkan dengan mereka yang dijangkiti. Setakat ini, Malaysia telah mencatatkan 73 kematian berkaitan Influenza H1N1. Apa lagi jika dibandingkan kadar kematian di negara jiran yang jauh lebih rendah berbanding malaysia yang secara relatifnya menyediakan kemudahan perubatan yang lebih baik, canggih dan efektif. Secara kasarnya pada pandangan umum, kadar kematian H1N1 di Malaysia boleh dikira agak tinggi. Jikalau dahulu, kementerian akan mewartakan jumlah pesakit H1N1 yang positif sedikit masa dahulu, tetapi sekarang ia difikirkan tidak lagi relevan.

Mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), setakat 30 Ogos 2009 pesakit yang dijangkiti H1N1 adalah 246,221 dengan 2,958 kematian yang melibatkan 182 buah negara. Angka ini tidak langsung menunjukkan angka yang tepat kerana angka ini adalah mereka yang disahkan melalui keputusan makmal iaitu calitan tekak (throat swab). Angka sebenar mungkin telah mencapai 500,000 orang atau lebih manakala malaysia pula dianggarkan lebih daripada 10,000 dimana mereka telah dirawat sebagai ILI ( influenza like illness).

Untuk mengesahkan kadar mortaliti di Malaysia yang tinggi, ini tidak boleh dilakukan dengan menggunakan jumlah kematian dan jumlah mereka yang disahkan positif. Ini kerana ramai lagi penduduk Malaysia yang mempunyai simptom tetapi tidak di masuk kira di dalam data-data tersebut. Untuk menentukan kadar kematian ia perlulah mengambil jumlah penduduk Malaysia keseluruhannya dan dibandingkan dengan jumlah kematian berkaitan dengan H1N1.

Jika anda mengira bahawa kadar kematian H1N1 di negara jiran lebih kecil pula mungkin jangkaan anda tersasar. Untuk mengesahkan kematian akibat H1N1, anda perlulah ada ujian makmal untuk mengesahkannya. Untuk menjalankan ujian ini memerlukan kos yang agak tinggi dan juga tenaga kerja yang ramai. Mungkin negara-negara jiran kita atau pun negara afrika tidak mempunyai sumber yang cukup untuk membeli reagen tersebut dan juga tahap kesedaran rakyat negara masing-masing untuk mengenali gejala influenza H1N1.

Manakala pendapat mengatakan tahap kesedaran rakyat Malaysia masih rendah berkenaan H1N1, menurut pandangan saya rakyat kita sedang belajar untuk memahami penyakit dan rakyat kita sudahpun mengambil langkah proaktif dalam menangani wabak ini dengan baik

0 comments:

Post a Comment