Diabetes Mellitus
Dewaza ini penyakit Kencing Manis atau Diabetes Mellitus sudah sebati dengan kehidupan masyarakat kita. Ia bukanlah lagi penyakit pelik lagi asing yang tidak pernah didengari. Tidak lagi pelik ramai antara penduduk dunia yang menghidap Kencing manis dan meninggal dunia disebabkan olehnya, malah jauh lebih ramai daripada Influenza H1N1.

Diabetes boleh dibahagikan kepada beberapa kategori iaitu:

1. Type 1 diabetes mellitus. Terjadi kepada kanak=kanak, disebabkan oleh kegagalan Beta cell pancreas merembeskan insulin yang mungkin disebabkan o;eh jangkitan virus atau pun kegagalan genetik.

2. Type 2 diabetes mellitus. Disebabkan oleh rintangan reseptor sel terhadap insulin. Faktor utama penyakit ini ialah kerana pendedahan terlalu lama terhadap hiperglisemia ( kandungan gula tinggi didalam darah).

3. Gestational diabetes mellitus. Kencing manis semasa mengandung. Disebabkan oleh hormon ketika mengandung iaitu human placental lactogen, cortisol, estrogen dan progesteron.

4. Secondary diabetes Mellitus. Disebabkan oleh penyakit lain iaitu tumor seperti insulinoma, kecederaan pankreas, penyakit endokrin yang lain seperti Cushing syndrome, acromegaly dll.

Bagaimana diagnosis dibuat??

1. Mengalami simptom seperti kencing yang banyak, selalu lapar dan dahaga, mudah terkena
kudis, nanah, bisul dan jangkitan kulit yang lain.

2. Gula ketika puasa selama 8 jam > 7 mmol/ L sebanyak 2 kali bacaan yang berlainan waktu.

3. Bacaan gula rawak ( tidak berpuasa selama 8 jam) > 11 mmol/L

4. Bacaan gula selepas diberikan ujian glukosa 75g selepas 2 jam > 11mmol/LUntuk pengurusan pesakit diabetes, saya akan sentuh dalam artikel yang akan datang. Sehingga berjumpa lagi.0 comments:

Post a Comment